W kuchni trzeba próbować nowych rzeczy i czasami zaryzykować. Tak było w przypadku tego przepisu. Składniki na pierwszy rzut oka nie za bardzo do siebie pasują, a jednak okazało się, że razem smakują świetne ! Spróbujcie sami tego przepisu, warto !
Składniki (dla 2 osób):
- 2 plastry piersi z indyka
- 1 opakowanie lekkiego ciasta francuskiego
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 6 suszonych śliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Dodatkowo składniki do sałaty:
- opakowanie miksu sałat
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy z błonek i obtaczamy w marynacie z miodu, musztardy i oliwy, odkładamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy z obu stron szynkę, a śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Następnie ciasto francuskie kroimy na 4 prostokątne części. Na dwóch z nich kładziemy plastry mięsa, następnie szynkę, a na wierzch śliwki. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem rozbełtanym z wodą, przykrywamy pozostałymi dwoma kawałkami ciasta i zamykamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch smarujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (przez pierwsze 10 minut na 200°C, a następnie na 180°C).
Gdy mięso się piecze możemy przygotować sałatę. Miód, musztardę, oliwę i ocet mieszamy w słoiku. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę.
Sznycle w cieście podajemy ułożone na sałacie.
Pomysł na to danie został zaczerpnięty z przepisu Pascala Brodnickiego na Eskalopki w cieście francuskim.
Smacznego !
Ola & Przemek
Pycha, zapraszam na kurczaka w cieście francuskim na dwa sposoby
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-ciescie-francuskim-na-dwa.html
pozdrawiam
Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka tysięcy moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie :)
Przepis super, polecam serdecznie!! :)
OdpowiedzUsuńPyszny sznycel cielęcy
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/sznycel-cielecy.html
http://elwirski.blogspot.com/2015/11/duszony-indyk-z-cieciorka-i-pietruszka.html
OdpowiedzUsuńNajlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie:) Od siebie polecam aromatyczną potrawkę z ciecierzycą oraz indykiem (lub kurczakiem):
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/154-100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca.html
Pozdrowienia! :)
Rewelacyjny sznycel. Super wygląda w cieście francuskim. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-obiady-k3.html
OdpowiedzUsuńEkstra propozycja! :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/sprzataj-albo-zyj/
ale tu smacznie :) zapraszam do mnie na golonkę z indyka
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/pieczona-golonka-z-indyka.html
chętnie takie dnie zrobię :) zapraszamy do nas na przepisy z indykiem
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search/?q=indyk+przepis
Pyszne i apetyczne, ja polecam także pyszne domowe wyroby, powrót do tradycyjnych smaków http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńChciałabym wiedzieć czy ciasto francuskie zawiera masło, czy margarynę. Ktoś wie? - http://www.stachurska.eu/?p=18896 .
OdpowiedzUsuńWow, jaki pyszny pomysł :) Do siebie zapraszam na roladki z piersi kurczaka z masłem i natką pietruszki
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/roladki-z-piersi-kurczaka-z-maslem-i-natka-pietruszki
Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :)
OdpowiedzUsuńJednak ciasto francuskie to jest to! Wszystko można wykorzystać do farszu :) Fajny miałaś pomysł z indykiem, bo ciężko go wprowadzić w codzienne menu. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń