Truskawkowe ciasto z kremem budyniowym


Lato coraz bliżej, a w sklepach już pojawiają się świeże truskawki. Uwielbiam te owoce i choć te kaszubskie są najlepsze to również z tych wyrośniętych w szklarniach da się przygotować pyszne ciasto. Pięknie  wygląda i równie dobrze smakuje. Spróbujcie przygotować je sami, a nie pożałujecie!

I.  Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na pianę, dodajemy żółtka i cukier. Następnie delikatnie mieszając, dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę na blachę i pieczemy w temperaturze 180`C przez ok. 30-45 minut ( do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie skrajamy nadmiar ciasta i nasączamy biszkopt.

II. Krem budyniowy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 paczki budyniu po 40g każda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
Gotujemy w garnku 2 szklanki mleka. W pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dolewamy do niego mieszankę budyniową i energicznie mieszając doprowadzamy masę do wrzenia. Przykrywamy garnek i odstawiamy do ostudzenia.

Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy do niego zimny budyń (miksujemy do połączenia się składników). Gotowy krem kładziemy na biszkopt i całość schładzamy w lodówce.

III. Truskawki
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru
Galaretki i cukier rozpuszczamy w 0,8 l gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki szypułkujemy i każdą kroimy na 4 części (jeśli są kwaśne można je również posypać cukrem pudrem). Owoce układamy na kremie i całość zalewamy tężejącą galaretką.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.


Smacznego !

Ola

Komentarze

Prześlij komentarz