Lato coraz bliżej, a w sklepach już pojawiają się świeże truskawki. Uwielbiam te owoce i choć te kaszubskie są najlepsze to również z tych wyrośniętych w szklarniach da się przygotować pyszne ciasto. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Spróbujcie przygotować je sami, a nie pożałujecie!
I. Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na pianę, dodajemy żółtka i cukier. Następnie delikatnie mieszając, dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę na blachę i pieczemy w temperaturze 180`C przez ok. 30-45 minut ( do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie skrajamy nadmiar ciasta i nasączamy biszkopt.
II. Krem budyniowy
- 2,5 szklanki mleka
- 2 paczki budyniu po 40g każda
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200g miękkiego masła
Gotujemy w garnku 2 szklanki mleka. W pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dolewamy do niego mieszankę budyniową i energicznie mieszając doprowadzamy masę do wrzenia. Przykrywamy garnek i odstawiamy do ostudzenia.
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy do niego zimny budyń (miksujemy do połączenia się składników). Gotowy krem kładziemy na biszkopt i całość schładzamy w lodówce.
III. Truskawki
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki cukru
Galaretki i cukier rozpuszczamy w 0,8 l gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki szypułkujemy i każdą kroimy na 4 części (jeśli są kwaśne można je również posypać cukrem pudrem). Owoce układamy na kremie i całość zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego !
Ola
wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuń