Brownie z wiśniami i kremem mascarpone


Zbliżają się święta, a co za tym idzie czas, gdy wszyscy poszukujemy przepisów na pyszne ciasta. Ja mam dla Was taką propozycję: ciasto z dużą ilością czekolady z nutą kwaśnego smaku i lekkim kremem.

I. Brownie
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła
  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • około 200 g wiśni mrożonych
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej
Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia (około 5 minut). Następnie w dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i dodajemy do nich partiami masę czekoladową. Na końcu wsypujemy mąkę z sodą oraz połowę posiekanej czekolady i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy ciasto do okrągłej blachy( średnica 24 cm) i na górze układamy wiśnie. Pieczemy przez około 45 minut (ciasto powinno być wilgotne lecz nie surowe).

II. Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Wszystkie składniki ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Początkowo masa jest bardzo rzadka, po kilku minutach powinna mieć konsystencję ubitej śmietany.

Gdy brownie ostygnie ścinamy z góry powstałe nierówności, tak by ciasto było płaskie. Na wierzch smarujemy krem i posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.



Smacznego!

Ola

Komentarze