Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Dobry i szybki obiad to często najważniejsza kwestia, gdy zastanawiamy się nad tym odwiecznym pytaniem "Co dzisiaj na obiad?". Jak przygotować danie szybko, ale zarazem smacznie i nie korzystając z  produktów gotowych? Jednym z pomysłów, który dość często gości na naszym stole, gdy nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni, są właśnie roladki z piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Przepis jest prosty i szybki, sami spróbujcie !


Składniki:

  • pierś z kurczaka

  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

  • puszka pomidorów w kawałkach

  • 150 g mozzarelli

  • masło, oliwa

  • oregano, bazylia, ostra papryka w proszku

  • sól i pieprz

  • ryż


Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na około 8 części. Pokrojone mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką ostrą, smarujemy 1 łyżką oliwy i zawijamy w szynkę.


Następnie roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy roladki, przewracając je 2-3 razy . Gdy szynka ładnie się zarumieni (po około 5 minutach) dodajemy pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Roladki przewracamy podczas gotowania na drugą stronę, aby się nie przypaliły. Całość gotujemy pod przykryciem 5 minut.


Na koniec dodajemy do sosu plasterki mozzarelli i gotujemy pod przykryciem jeszcze 2 minuty (do roztopienia się sera). Podajemy posypane bazylią. Najlepiej smakuje z ryżem.


roladki1


Smacznego !

Ola

 

 

Komentarze