Dobry i szybki obiad to często najważniejsza kwestia, gdy zastanawiamy się nad tym odwiecznym pytaniem "Co dzisiaj na obiad?". Jak przygotować danie szybko, ale zarazem smacznie i nie korzystając z produktów gotowych? Jednym z pomysłów, który dość często gości na naszym stole, gdy nie mamy czasu na długie przesiadywanie w kuchni, są właśnie roladki z piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Przepis jest prosty i szybki, sami spróbujcie !
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- puszka pomidorów w kawałkach
- 150 g mozzarelli
- masło, oliwa
- oregano, bazylia, ostra papryka w proszku
- sól i pieprz
- ryż
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na około 8 części. Pokrojone mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką ostrą, smarujemy 1 łyżką oliwy i zawijamy w szynkę.
Następnie roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy roladki, przewracając je 2-3 razy . Gdy szynka ładnie się zarumieni (po około 5 minutach) dodajemy pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Roladki przewracamy podczas gotowania na drugą stronę, aby się nie przypaliły. Całość gotujemy pod przykryciem 5 minut.
Na koniec dodajemy do sosu plasterki mozzarelli i gotujemy pod przykryciem jeszcze 2 minuty (do roztopienia się sera). Podajemy posypane bazylią. Najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego !
Ola
Komentarze
Prześlij komentarz