Zupa porowa z klopsikami

Nie każdy z Nas przepada za porem, tak też jest w moim przypadku.  Jego smak nie należy do moich ulubionych. Jednak Ola postanowiła, że wypróbuje przepis na zupę, której głównym bohaterem jest właśnie POR. Od tej pory zupa porowa jest jedną z moich ulubionych! Spróbujcie sami, nawet jeśli nie jesteście fanami tego warzywa, efekt jest zaskakujący.

Składniki (dla  4 osób)

  •  0,5kg mięsa mielonego

  • bułka tarta

  • 1 jajko

  • 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)

  • 2 pory

  • 2 cebule

  • 4 łyżki masła

  • 10 dag serka topionego

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12%

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatałowej

  • posiekana natka pietruszki

  • ser żółty w kawałku (około 150g)


Na początku przygotowujemy małe klopsiki. Mięso mielone, bułkę tartą i jajko mieszamy, następnie formujemy z nich małe kuleczki. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Nie zapomnijmy doprawić naszych pulpecików solą i pieprzem!

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekany por (tylko białą część) i cebulę. Następnie gotujemy bulion. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niego por i cebulę. Gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie (ok. 20minut).

Następnie tak przygotowany wywar  miksujemy blenderem. Potem dodajemy serki topione i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia, co chwilę mieszając.

Na koniec dodajemy śmietanę,  aby zupa nie zważyła się mieszamy w oddzielnej miseczce śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i dopiero wtedy dodajemy do zupy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.  Gdy wszystkie składniki połączą się, wrzucamy klopsiki i gotujemy wszystko przez około 5 minut.

Podajemy z posiekaną pietruszką i serem startym na tarce.

IMG_20160105_172543

Smacznego !

Przemek

Komentarze