Nie każdy z Nas przepada za porem, tak też jest w moim przypadku. Jego smak nie należy do moich ulubionych. Jednak Ola postanowiła, że wypróbuje przepis na zupę, której głównym bohaterem jest właśnie POR. Od tej pory zupa porowa jest jedną z moich ulubionych! Spróbujcie sami, nawet jeśli nie jesteście fanami tego warzywa, efekt jest zaskakujący.
Składniki (dla 4 osób)
Na początku przygotowujemy małe klopsiki. Mięso mielone, bułkę tartą i jajko mieszamy, następnie formujemy z nich małe kuleczki. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Nie zapomnijmy doprawić naszych pulpecików solą i pieprzem!
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekany por (tylko białą część) i cebulę. Następnie gotujemy bulion. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niego por i cebulę. Gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie (ok. 20minut).
Następnie tak przygotowany wywar miksujemy blenderem. Potem dodajemy serki topione i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia, co chwilę mieszając.
Na koniec dodajemy śmietanę, aby zupa nie zważyła się mieszamy w oddzielnej miseczce śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i dopiero wtedy dodajemy do zupy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy wszystkie składniki połączą się, wrzucamy klopsiki i gotujemy wszystko przez około 5 minut.
Podajemy z posiekaną pietruszką i serem startym na tarce.
![IMG_20160105_172543](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_tiB7ji_pY-g_HvEBz4NGmF6-lbgVvsjSqnuaUNUSYrIp8hlWG7ZJc9XsJvMIn0YWzLlDhFfsRrb2lVMihcWyc1UAZtNekVJAXvJuwDhp1ExzZvSLLOlN2Gaj7gHmfOi_xXKWXQMA=s0-d)
Smacznego !
Przemek
Składniki (dla 4 osób)
- 0,5kg mięsa mielonego
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 10 dag serka topionego
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- posiekana natka pietruszki
- ser żółty w kawałku (około 150g)
Na początku przygotowujemy małe klopsiki. Mięso mielone, bułkę tartą i jajko mieszamy, następnie formujemy z nich małe kuleczki. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Nie zapomnijmy doprawić naszych pulpecików solą i pieprzem!
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekany por (tylko białą część) i cebulę. Następnie gotujemy bulion. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niego por i cebulę. Gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie (ok. 20minut).
Następnie tak przygotowany wywar miksujemy blenderem. Potem dodajemy serki topione i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia, co chwilę mieszając.
Na koniec dodajemy śmietanę, aby zupa nie zważyła się mieszamy w oddzielnej miseczce śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru i dopiero wtedy dodajemy do zupy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy wszystkie składniki połączą się, wrzucamy klopsiki i gotujemy wszystko przez około 5 minut.
Podajemy z posiekaną pietruszką i serem startym na tarce.
Smacznego !
Przemek
Komentarze
Prześlij komentarz