Z okazji walentynek przygotowaliśmy przepyszny tort, który jest istną ucztą dla podniebienia! Jest idealny, nie za słodki i nie za kwaśny, każdemu powinien przypaść do gustu.
I. Ciasto czekoladowe
Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia czekoladowego spodu. Do miski przesiewamy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek i sól. W większej misce mieszamy mikserem śmietanę z olejem i jajkami (tylko do połączenia się składników). Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i dalej krótko miksujemy. Na koniec dodajemy powoli gorącą kawę i mieszamy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 23 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy 40 – 45 minut w temperaturze 180°C (do tzw. suchego patyczka).
II. Pianka malinowa
Zrobienie malinowej pianki zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 0,5 l gorącej wody z cukrem. Gdy galaretki trochę ostygną wrzucamy do nich maliny razem z sokiem. Następnie ubijamy śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i krótko miksujemy. Gotową masę wlewamy na czekoladowy spód (blachę najpierw wykładamy folią spożywczą) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
III. Galaretka malinowa
Maliny z cukrem podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez sitko w celu pozbycia się pestek. Następnie dodajemy do soku żelatynę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć polewamy nią równomiernie piankę malinową. Całość chłodzimy w lodówce.
IV. Polewa czekoladowa
Żelatynę zalewamy wodą (tylko do przykrycia), aby napęczniała. Wodę i cukier gotujemy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy rózgą do połączenia się składników i czekamy aż masa się zagotuje. Uważamy, aby nie powstały bąbelki powietrza. Do gorącej polewy dodajemy żelatynę i przelewamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Gdy polewa będzie wystarczająco gęsta dekorujemy nią ciasto.
V. Dodatkowo
Tort można udekorować oprócz polewy również czekoladowymi batonikami i innymi smakołykami. Można użyć swojej wyobraźni i stworzyć dowolną wizję artystyczną.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Inspiracją do przygotowania tego tortu był przepis Doroty Masłowskiej na Torcik musowy malinowo - czekoladowy z lustrzaną czekoladową glazurą.
Smacznego!
Ola
I. Ciasto czekoladowe
- 145 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 60 ml oleju
- 2 małe jajka
- pół szklanki gorącej kawy rozpuszczalnej (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia czekoladowego spodu. Do miski przesiewamy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek i sól. W większej misce mieszamy mikserem śmietanę z olejem i jajkami (tylko do połączenia się składników). Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i dalej krótko miksujemy. Na koniec dodajemy powoli gorącą kawę i mieszamy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 23 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy 40 – 45 minut w temperaturze 180°C (do tzw. suchego patyczka).
II. Pianka malinowa
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 250 g malin (mrożone)
- 2 galaretki malinowe
- 3 łyżki cukru
Zrobienie malinowej pianki zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 0,5 l gorącej wody z cukrem. Gdy galaretki trochę ostygną wrzucamy do nich maliny razem z sokiem. Następnie ubijamy śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i krótko miksujemy. Gotową masę wlewamy na czekoladowy spód (blachę najpierw wykładamy folią spożywczą) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
III. Galaretka malinowa
- 250 g malin mrożonych
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
Maliny z cukrem podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez sitko w celu pozbycia się pestek. Następnie dodajemy do soku żelatynę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć polewamy nią równomiernie piankę malinową. Całość chłodzimy w lodówce.
IV. Polewa czekoladowa
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g kakao
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy wodą (tylko do przykrycia), aby napęczniała. Wodę i cukier gotujemy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy rózgą do połączenia się składników i czekamy aż masa się zagotuje. Uważamy, aby nie powstały bąbelki powietrza. Do gorącej polewy dodajemy żelatynę i przelewamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Gdy polewa będzie wystarczająco gęsta dekorujemy nią ciasto.
V. Dodatkowo
- Czekoladki i batoniki ( ja użyłam m. in. Kinder Bueno, Kinder Niespodzianka, m&m`s, Merci)
Tort można udekorować oprócz polewy również czekoladowymi batonikami i innymi smakołykami. Można użyć swojej wyobraźni i stworzyć dowolną wizję artystyczną.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Inspiracją do przygotowania tego tortu był przepis Doroty Masłowskiej na Torcik musowy malinowo - czekoladowy z lustrzaną czekoladową glazurą.
Smacznego!
Ola
Wygląda smakowicie, zamawiam taki na urodziny ;)
OdpowiedzUsuńMasz to jak w banku ! :)
OdpowiedzUsuńPolecę również czekoladowy orzechowiec z mascarpone - http://www.stachurska.eu/?p=5502 .
OdpowiedzUsuńPiekny tort, ja zapraszam na pyszne domowe sery, chleb i masło http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńten tort prezentuje się znakomicie :) ale mam na niego ochotę :) zapraszam do mnie na torcik jabłkowy
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2016/02/torcik-jabkowy.html
no to narobiłaś nam smaka :) został Ci chociaż kawałek dla nas?? na weekendzie wkorzystamy przepis :), a tymczasem zapraszamy do nas na czekoladowe torty
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/?q=tort+czekoladowy+przepisy
Pycha, polecam orzechowy tort bez mąki
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html
pozdrawiam
Tort czekoladowo toffifee
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.pt/2015/08/tort-czekoladowo-toffifee.html
Brzmi apetycznie:) Od siebie polecam DESERNIK WIŚNIOWY:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html
Pozdrowienia!
Wow, jak pięknie wygląda. Do siebie zapraszam na ciasto Niebieskie Jabłuszko
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko
KOBIETA - i bądź tu mądry.... http://www.almoc.pl/img.php?id=4181
OdpowiedzUsuń