Tort czekoladowo – malinowy

Z okazji walentynek przygotowaliśmy przepyszny tort, który jest istną ucztą dla podniebienia! Jest idealny, nie za słodki i nie za kwaśny, każdemu powinien przypaść do gustu.

I. Ciasto czekoladowe

  • 145 g mąki pszennej

  • 40 g kakao

  • 160 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12%

  • 60 ml oleju

  • 2 małe jajka

  • pół szklanki gorącej kawy rozpuszczalnej (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia czekoladowego spodu. Do miski przesiewamy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek i sól. W większej misce mieszamy mikserem śmietanę z olejem i jajkami (tylko do połączenia się składników). Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i dalej krótko miksujemy. Na koniec dodajemy powoli gorącą kawę i mieszamy na gładką masę.

Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 23 cm (dno wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy 40 – 45 minut w temperaturze 180°C (do tzw. suchego patyczka).

II. Pianka malinowa

  • 250 g śmietany kremówki 30%

  • 250 g malin (mrożone)

  • 2 galaretki malinowe

  • 3 łyżki cukru

Zrobienie malinowej pianki zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 0,5 l gorącej wody z cukrem. Gdy galaretki trochę ostygną wrzucamy do nich maliny razem z sokiem. Następnie ubijamy śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i krótko miksujemy. Gotową masę wlewamy na czekoladowy spód (blachę najpierw wykładamy folią spożywczą) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

III. Galaretka malinowa

  • 250 g malin mrożonych

  • 1,5 łyżeczki żelatyny

  • 3 łyżki cukru

Maliny z cukrem podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez sitko w celu pozbycia się pestek. Następnie dodajemy do soku żelatynę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć polewamy nią równomiernie piankę malinową. Całość chłodzimy w lodówce.

IV. Polewa czekoladowa

  • 150 g cukru

  • 50 ml wody

  • 50 g kakao

  • 100 ml śmietany kremówki 30%

  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy wodą (tylko do przykrycia), aby napęczniała. Wodę i cukier gotujemy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy rózgą do połączenia się składników i czekamy aż masa się zagotuje. Uważamy, aby nie powstały bąbelki powietrza. Do gorącej polewy dodajemy żelatynę i przelewamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Gdy polewa będzie wystarczająco gęsta dekorujemy nią ciasto.

V. Dodatkowo

  • Czekoladki i batoniki ( ja użyłam m. in. Kinder Bueno, Kinder Niespodzianka, m&m`s, Merci)

Tort można udekorować oprócz polewy również czekoladowymi batonikami i innymi smakołykami. Można użyć swojej wyobraźni i stworzyć dowolną wizję artystyczną.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Inspiracją do przygotowania tego tortu był przepis Doroty Masłowskiej na Torcik musowy malinowo - czekoladowy z lustrzaną czekoladową glazurą.

Smacznego!

Ola

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie, zamawiam taki na urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz to jak w banku ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecę również czekoladowy orzechowiec z mascarpone - http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny tort, ja zapraszam na pyszne domowe sery, chleb i masło http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ten tort prezentuje się znakomicie :) ale mam na niego ochotę :) zapraszam do mnie na torcik jabłkowy
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/02/torcik-jabkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  6. no to narobiłaś nam smaka :) został Ci chociaż kawałek dla nas?? na weekendzie wkorzystamy przepis :), a tymczasem zapraszamy do nas na czekoladowe torty
    http://ronddel.blogspot.com/?q=tort+czekoladowy+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, polecam orzechowy tort bez mąki

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort czekoladowo toffifee
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.pt/2015/08/tort-czekoladowo-toffifee.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi apetycznie:) Od siebie polecam DESERNIK WIŚNIOWY:

    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, jak pięknie wygląda. Do siebie zapraszam na ciasto Niebieskie Jabłuszko
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko

    OdpowiedzUsuń
  11. KOBIETA - i bądź tu mądry.... http://www.almoc.pl/img.php?id=4181

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz