Zielone ciasto szpinakowe – leśny mech


To ciasto wygląda bardzo wiosennie i tak też smakuje. Ma lekko cytrynowy smak, który w połączeniu z bitą śmietaną i granatem smakuje orzeźwiająco. Spróbujcie sami, dość kontrowersyjne połączenie szpinaku ze słodkimi dodatkami - przypadnie do gustu zapewne niejednemu podniebieniu. Dużym plusem tego ciasta jest szybkość i prostota wykonania.

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Szpinak rozmrażamy na sitku i dokładnie odciskamy wodę. Następnie rozdrabniamy szpinak blenderem.

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, do momentu aż będą puszyste i jasne. Dodajemy olej nie przerywając mieszania. Kolejnie dodajemy szpinak, otartą skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy przesiane  1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy pozostałe 0,5 szklanki mąki. Ciasto przelewamy do okrągłej blachy o średnicy około 26 cm i pieczemy w temperaturze 165 C przez około 45 minut ( do suchego patyczka).

Gdy ciasto ostygnie przecinamy je na 2 części (dół nieco grubszy). Górną część kruszymy na drobne kawałki.

W wysokiej misce ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż uzyskamy gęsty krem. Następnie smarujemy kremem dół ciasta a wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Na górze układamy ziarenka granatu. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Ola

Komentarze

  1. Dzisiaj Ola z okazji swoich urodzin przyniosla to ciasto do pracy. Bajka. Bylo wysmienite. Nejlepsze w historii firmy+ Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj Ola przyniosla to ciasto do pracy. Bajka. Wysmienite:) Polecam wszystkim. Najlepsze w historii firmy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz