To ciasto wygląda bardzo wiosennie i tak też smakuje. Ma lekko cytrynowy smak, który w połączeniu z bitą śmietaną i granatem smakuje orzeźwiająco. Spróbujcie sami, dość kontrowersyjne połączenie szpinaku ze słodkimi dodatkami - przypadnie do gustu zapewne niejednemu podniebieniu. Dużym plusem tego ciasta jest szybkość i prostota wykonania.
Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- Cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, do momentu aż będą puszyste i jasne. Dodajemy olej nie przerywając mieszania. Kolejnie dodajemy szpinak, otartą skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy przesiane 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy pozostałe 0,5 szklanki mąki. Ciasto przelewamy do okrągłej blachy o średnicy około 26 cm i pieczemy w temperaturze 165 C przez około 45 minut ( do suchego patyczka).
Gdy ciasto ostygnie przecinamy je na 2 części (dół nieco grubszy). Górną część kruszymy na drobne kawałki.
W wysokiej misce ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż uzyskamy gęsty krem. Następnie smarujemy kremem dół ciasta a wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Na górze układamy ziarenka granatu. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Ola
Dzisiaj Ola z okazji swoich urodzin przyniosla to ciasto do pracy. Bajka. Bylo wysmienite. Nejlepsze w historii firmy+ Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDzisiaj Ola przyniosla to ciasto do pracy. Bajka. Wysmienite:) Polecam wszystkim. Najlepsze w historii firmy.
OdpowiedzUsuń