Kolejna zupa, której nazwa nie brzmi zachęcająco, a jednak smakuje świetnie. Jeśli nigdy nie jedliście soczewicy spróbujcie tego przepisu. Nas bardzo pozytywnie zaskoczył.
Składniki:
- 500 g marchewki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1,5 litra gorącego bulionu
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 150 g czerwonej soczewicy
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 1 szklanka mleka
- szczypiorek
- makaron (np. muszelki)
Następnie dodajemy marchew i smażymy przez 5 minut na małym ogniu (mieszamy od czasu do czasu). Kolejnym krokiem jest dodanie gorącego bulionu, koncentratu i ketchupu. Doprawiamy wszystko przyprawami. Soczewicę płuczemy na sicie i dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 20 minut, aż marchew i soczewica będą miękkie.
Blendujemy gotową zupę na gładki krem i dodajemy do niej mleko, aby nie była za gęsta.
Zupę podajemy gorącą, z makaronem i pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz