Czerwona zupa z soczewicy


Kolejna zupa, której nazwa nie brzmi zachęcająco, a jednak smakuje świetnie. Jeśli nigdy nie jedliście soczewicy spróbujcie tego przepisu. Nas bardzo pozytywnie zaskoczył.

Składniki:
  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1,5 litra gorącego bulionu
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 1 szklanka mleka
  • szczypiorek
  • makaron (np. muszelki)
Zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia jej na około 2 cm kawałki, oraz pokrojenia cebuli w piórka. Następnie w dużym garnku (2,5- 3 litrowym) rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy do tego masło i imbir i podsmażamy wszystko przez pół minuty.

Następnie dodajemy marchew i smażymy przez 5 minut na małym ogniu (mieszamy od czasu do czasu). Kolejnym krokiem jest dodanie gorącego bulionu, koncentratu i ketchupu. Doprawiamy wszystko przyprawami. Soczewicę płuczemy na sicie i dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 20 minut, aż marchew i soczewica będą miękkie.

Blendujemy gotową zupę na gładki krem i dodajemy do niej mleko, aby nie była za gęsta.

Zupę podajemy gorącą, z makaronem i pokrojonym szczypiorkiem.


Smacznego!

Komentarze