Tym razem przygotowaliśmy tort z okazji urodzin Ewy. I choć jest dość pracochłonny, to na szczególne okazje na pewno warto go zrobić. Smak wynagradza wszystkie wysiłki! Również w wersji z innymi owocami będzie smakować świetnie.
I. Ciasto:
- 5 jajek
- 250 g jasnego brązowego cukru
- 75 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 15 g kakao
- 60 ml mocnej kawy
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- 200 g mąki tortowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Następnie w misce mieszamy kakao, kawę, śmietanę i mleko. W osobnej misce ubijamy całe jajka razem z cukrem, aż do uzyskania puszystej piany ok. 8 minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i masę kakaową, wszystko miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wszystko delikatnie mieszamy.
Dno okrągłej formy (o średnicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 ºC, przez około 30 minut (do suchego patyczka). Następnie studzimy gotowe ciasto i przekrawamy na dwie części.
II. Krem
- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- ok. 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody
III. Dodatkowo :
- 100 ml mocnej herbaty
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- wiórki kokosowe
- batoniki i czekoladki do dekoracji
Smacznego !
Ola & Przemek
OMG.
OdpowiedzUsuńMiłość od pierwszego wejrzenia. Gdyby ten tort był człowiekiem, wystawałabym mu pod oknem śpiewając ballady z lat 90 o trzeciej nad ranem.
Mniammm.