Tort stracciatella z truskawkami


Tym razem przygotowaliśmy tort z okazji urodzin Ewy. I choć jest dość pracochłonny, to na szczególne okazje na pewno warto go zrobić. Smak wynagradza wszystkie wysiłki! Również w wersji z innymi owocami będzie smakować świetnie.

I. Ciasto:
  • 5 jajek
  • 250 g jasnego brązowego cukru
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 15 g kakao
  • 60 ml mocnej kawy
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki tortowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie tortu zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia - odstawiamy do przestudzenia.

Następnie w misce mieszamy kakao, kawę, śmietanę i mleko. W osobnej misce ubijamy całe jajka razem z cukrem, aż do uzyskania puszystej piany ok. 8 minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i masę kakaową, wszystko miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wszystko delikatnie mieszamy.

Dno okrągłej formy (o średnicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 ºC, przez około 30 minut (do suchego patyczka). Następnie studzimy gotowe ciasto i przekrawamy na dwie części.

II. Krem
  • 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
  • ok. 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody
Następnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier puder. W osobnej misce mieszamy łyżką serek mascarpone i dodajemy do niego w trzech turach ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Część masy odkładamy do ustrojenia tortu, a do pozostałej dosypujemy płatki czekolady.

III. Dodatkowo :
  • 100 ml mocnej herbaty
  • 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
  • wiórki kokosowe
  • batoniki i czekoladki do dekoracji
Pierwszą część ciasta układamy na talerzu, nasączamy ją herbatą i smarujemy kremem. Następnie układamy pokrojone na połówki truskawki i zalewamy je galaretką. Gdy galaretka stężeje, kładziemy pozostały krem z czekoladą i wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta, również ją nasączamy. Górę i boki smarujemy masą bez czekolady, boki możemy udekorować wiórkami kokosowymi, a górę czekoladą startą na tarce, batonikami i czekoladkami.




Smacznego !

Ola & Przemek

Komentarze

  1. OMG.
    Miłość od pierwszego wejrzenia. Gdyby ten tort był człowiekiem, wystawałabym mu pod oknem śpiewając ballady z lat 90 o trzeciej nad ranem.
    Mniammm.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz