Placki marchewkowe

Kto z Was lubi placki ziemniaczane? Ręka w górę! A gdyby tak zrobić ich zdrowszą wersję i ziemniaki zastąpić marchewką? Sami zobaczcie co z tego wyszło, a raczej usmażyło się.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (dodatkowo olej do smażenia)
  • przyprawy np. pietruszka, bazylia, czubryca
  • sól i pieprz
Przygotowanie placków rozpoczynamy od starcia umytej marchewki na dużych oczkach i pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie w misce mieszamy jajka z olejem i przyprawami. Dodajemy do nich marchewkę i cebulę. Na koniec dosypujemy mąkę, w takiej ilości, aby ciasto nie  było za rzadkie. Placki smażymy na oleju, do momentu zarumienienia, można po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku. Smakują najlepiej z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!

Ola & Przemek


Komentarze