Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które można zrobić o każdej porze roku. Smakuje pysznie z jagodami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami, kiwi lub z jakimikolwiek innymi owocami, na które macie ochotę. Biszkopt jest niski, a krem mascarpone jest bardzo lekki, wszystko to idealnie komponuje się ze świeżymi owocami.
I. Biszkopt
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
II. Krem
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Gotowy krem przekładamy na zimny biszkopt. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ola
Przepyszne ciasto! Ola przyniosła do pracy w innym wydaniu: z brzoskwiniami i kiwi ale nadal tak obłędne jak z truskawkami i borówkami. Palce lizać :)
OdpowiedzUsuń