Ciasto z kremem mascarpone i owocami


Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które można zrobić o każdej porze roku. Smakuje pysznie z jagodami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami, kiwi lub z jakimikolwiek innymi owocami, na które macie ochotę. Biszkopt jest niski, a  krem mascarpone jest bardzo lekki, wszystko to idealnie komponuje się ze świeżymi owocami.

I. Biszkopt

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Biszkopt zaczynamy przygotowywać od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i przez chwilę ubijamy do połączenia się składników. Ciasto wlewamy do okrągłej blachy o średnicy 24 cm (wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200° C przez około 20 minut.

II. Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce
Gdy ciasto ostygnie możemy zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Początkowo masa jest bardzo rzadka, po kilku minutach powinna mieć konsystencję ubitej śmietany.

Gotowy krem przekładamy na zimny biszkopt. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.



Smacznego!

Ola

Komentarze

  1. Przepyszne ciasto! Ola przyniosła do pracy w innym wydaniu: z brzoskwiniami i kiwi ale nadal tak obłędne jak z truskawkami i borówkami. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz